vraag deze vragen aan makelaards

8 Vragen die je moet stellen aan een makelaar


In dit artikel lees je de 8 vragen die je moet stellen aan een makelaar.

Je hebt de  7 doodzondes vermeden, je vindt het huis leuk en je ziet het helemaal zitten! Maar voor je weggaat en thuis gaat bedenken wat voor bod je gaat doen (met behulp van dit artikel) moet je niet vergeten deze vragen te stellen:

 

1. Waarom gaan de verkopers eigenlijk verhuizen?

 

Met deze vraag ontdek je de motivatie van de verkopers. Motivatie bepaalt voor een groot gedeelte een onderhandelingspositie. 

Je moet van te voren weten hoe gemotiveerd de mensen zijn. Als blijkt dat mensen pas zijn begonnen en rustig de tijd nemen zitten ze wat gemakkelijker. Maar als ze al een tijdje bezig zijn of snel van het huis af moeten zullen ze graag bereid zijn om met de prijs te zakken!

 

Ook de omstandigheden kunnen je later van pas komen. Mochten de mensen per 1 maart gaan emigreren dan kun je later die datum in je bod gebruiken.  

 2. Hebben de mensen al wat anders gevonden?

 

Sommige mensen kopen eerst en verkopen dan. Andere mensen starten met de verkoop en kopen daarna wel. Zorg dat je uitvind hoe snel of graag de mensen zekerheid willen. Zekerheid weegt vaak verder door dan geld, als het er echt op aankomt. Als je weet hoe het zit komt dat natuurlijk ten goede aan jouw onderhandelingspositie. 

 

3. Wanneer gaan de mensen eruit?

 

Je kunt deze vraag op 100 manieren formuleren, maar dit is de minst confronterende. Je wilt voorkomen dat je al te gewillig overkomt, maar van de andere kant moet je uitvinden wanneer je zou kunnen intrekken!

Als je verwacht binnen 2 maanden en ze zeggen 1,5 jaar dan is er dus een probleem. Probeer in elke geval een gevoel te krijgen van de termijn waar ze aan denken.

 

4. Heeft de gemeente nog plannen om dingen te veranderen hier in de buurt?

 

Vaak zal de makelaar dit niet weten. Je moet het echter wel altijd vragen en bij gebrek aan antwoord bij de gemeente informeren. Je kunt beter even checken dan later met de gebakken peren zitten. Dat mooie stukje vrije natuur bij jouw achtertuin kan wel eens veranderen in een 20 verdiepingen hoog flatgebouw. Zorg dus dat je het benodigd onderzoek doet.

 

5. Kunt u iets meer vertellen over de buren?

 

Hieraan zie je of een makelaar de buurt kent of niet. In 90% van de gevallen zal een makelaar geen flauw idee hebben. Maar je wil wel weten of je straks niet naast familie Tokkie gaat wonen. 

 

Als de makelaar het niet weet, vraag of hij het aan de bewoners kan vragen. Je hoeft niet hun levensverhaal te weten, alleen wat de gezinssituatie is en hoe de burenrelatie er nu bij ligt.


6. Hoe lang staat het al te koop?

 

Eerder in dit boek heb ik al de verschillende verkoopfases aangegeven. Met deze vraag kun je nauwkeurig bepalen in welke fase het huis zich bevindt.

 

Pas op! Het is belangrijk om de vraag goed te stellen en goed naar het antwoord te luisteren. Soms is het niet de eerste makelaar die het in verkoop heeft. De makelaar kan dan zeggen “Ik heb het 2,5 maand in de verkoop”, terwijl het in totaal al 8,5 maand in de verkoop staat.

 

Als je het idee hebt dat het al langer staat, vraag dan gewoon of hij de eerste makelaar is of dat de mensen naar hem zijn overgestapt. 

 

7. Welke roerende zaken blijven er eigenlijk achter?

 

Blijft die losstaande koelkast? Hoe zit het met die inbouwkast? Of was dat gewoon een heel grote kast die met de mensen mee gaat? En de tuinverlichting?

 

Vraag dus wat je moet verwachten. Het zijn vaak kleine dingetjes, maar wel dingetjes die je koud op je dak vallen als je er later pas achter komt! Bovendien zijn ze later in het proces te gebruiken als waardevol wisselgeld.

 

Vaak is er een lijst roerende zaken opgesteld. Vraag of je deze kunt krijgen.

 


 

8. Bent u in onderhandeling met mensen, of al eens in onderhandeling geweest voor dit huis?

 

Meer over onderhandelingen in het volgende artikel. Voor nu is het even belangrijk dat je vraagt of er al met andere partijen wordt gesproken. Ook moet je weten hoe het voortraject is geweest. Zijn er bijvoorbeeld al andere mensen geweest die geboden hebben? Welke biedingen heeft de verkoper afgeslagen? Of is het stukgelopen op de financiering (extra pijnlijk voor een verkoper)?


⚠⚠⚠ KOPERS OPGELET! ⚠⚠⚠

👉👉👉 Download jouw gratis rapport 👈👈👈

🧨 Wil je weten hoe je als eerste nieuwe huizen in jouw zoekgebied kunt ontvangen (van alle makelaars, dus niet alleen van ons) nog vóór die huizen op Funda komen?

🧨 Wil je weten hoe je bij een huis de kosten koper meeneemt in je hypotheek zodat je niet alles uit eigen zak hoeft te betalen en spaargeld overhoudt?

🧨 Wil je weten hoe je voor een huis meer hypotheek krijgt zonder torenhoge maandlasten te hoeven betalen?

Als dat interessant voor jou is, download het gratis koper inforapport op:

👉👉👉 Download jouw gratis rapport 👈👈👈

Fouten Om Te vermijden E-book

Reactie plaatsen