de 7 doodzondes van bezichtigers.

de 7 dingen die je NIET moet doen tijdens bezichtiging

Ja, er zijn bepaalde dingen die je zeker niet bij een bezichtiging moet doen. 

 

Ik noem het de 7 doodzondes van bezichtigers

 

En als makelaars kunnen we ze van een kilometer afstand ruiken. 

 

Bepaalde doodzondes halen het bloed onder de makelaarsnagels vandaan en bij anderen wrijven we ons grijnzend in de handen. 

 

Uiteindelijk gaat het allemaal gewoon om gunnen. Het verkoopproces wordt geleid door mensen en mensen zijn emotionele wezens. 

(daarom werkt aankoopmakelaardij zo fenomenaal, je kunt gebruik maken van de reputatie en het netwerk van jouw aankoopmakelaar!)

 

Het komt erop neer dat alle fouten en doodzondes die je begaat bij bezichtigingen, jouw geld kosten. Daarom vindt je hier de 7 dingen die je NIET moet doen.

 

1. Het huis afkraken

 

Doe ons als beroepsgroep een lol. Dit is verreweg de meest vervelende en geestdodende techniek die woningkopers gebruiken. Ik weet ook wel waarom het gedaan wordt. 

De theorie is dat als kopers het huis maar genoeg afkraken, dat ze het dan goedkoper kunnen kopen. 

 

Om nu voor eens en voor altijd van deze vervelende methode af te komen, wil ik graag de gevolgen voor je schetsen. Door het huis af te kraken krijg je namelijk een aantal zeer ongewenste resultaten

 

  1. De makelaar vindt je steeds minder en minder aardig. Mensen die over elk klein puntje eindeloos zitten doorzagen maken het werk van een makelaar nou eenmaal niet bepaald plezierig. Echt waar, ik heb met mensen bezichtigd die een hele kamer konden opvrolijken…door hem te verlaten!

 

En in een perfecte wereld maakt het niet uit of het klikt met de makelaar of niet. Maar dit is niet Teletubbieland. Dit is de echte wereld. De verkopend makelaar is toch echt degene die straks de verkopers moet adviseren in het onderhandelingsproces over jouw bod. Je kunt niet vermijden dat er iets van zijn visie over jou in gaat doorklinken…


Je valt niet in de smaak bij de verkoper. Ik heb zelfs meegemaakt dat verkopers mij instructie gaven het aan iedereen te verkopen behalve de mensen die zo vervelend waren geweest!

Wat zeg je? Vind je dat niet eerlijk? Nou ja, misschien heb je gelijk. Maar het is geen eerlijke wereld. Bovendien mag je als verkopers toch nog altijd bepalen aan wie je jouw huis verkoopt? Het Insider geheim: Wat kun je er aan doen?

Misschien klinkt dit je logisch in de oren en misschien niet, maar het zou je verbazen hoe weinig mensen dit begrijpen.

 

Ontspan. Doe het iets minder assertief! Als je tekenen van een lekkage ziet, val niet meteen aan. Vraag de makelaar of hij weet hoe dat komt. Als je iets ziet wat niet goed lijkt, vraag dan of dat normaal is. Door gewoon te vragen creëer je een heel andere sfeer. Bovendien geef je de makelaar de kans om het zelf te beantwoorden of de bewoner te vragen, zonder meteen te hoeven verdedigen.

 

Op deze manier krijg je de waarheid naar boven op een normale, niet aanvallende manier. Je zet jezelf op een voetstuk door bepaalde zaken op te merken die normale kopers niet zien en je kraakt de makelaar of het huis er niet mee af. Twee vliegen in een klap!

 

2. Aangeven hoe fantastisch mooi je het allemaal vindt 

 

De tweede doodzonde is het tegenovergestelde van de eerste. Huilend van vreugde en bewondering door een woning lopen is misschien niet de beste manier om de onderhandelingen in te gaan …

 

Huizen kopen is nou eenmaal iets emotioneels. Denk maar niet dat ik emotie kan uitschakelen als ik voor mezelf naar huizen kijk. Dus ik zeg niet dat je niet mag laten zien dat je het mooi vindt. Dat zou een onmogelijke opdracht zijn.

 

Als een woning perfect in orde is, of een keuken jouw smaak is mag je dat best zeggen. Maar probeer de emoties zoveel mogelijk te temperen. 

 

De taak van de verkopend makelaar is nog altijd zoveel mogelijk voor de verkopers krijgen bij de onderhandelingen. Dat betekent dat het zijn doelstelling is dat jij zoveel mogelijk betaalt!

 

Bij onderhandelingen sta je het sterkt als het overkomt alsof het je niet zoveel kan schelen wat de uitkomst is. De kunst is om geïnteresseerd over te komen, maar niet wanhopig. 

 

Als je geïnteresseerd overkomt dan weet de makelaar dat je een serieuze kandidaat bent en zal dit ook aan de verkopers rapporteren. Als je wanhopig bent dan weet de makelaar dat je een serieuze kandidaat bent die de hoofdprijs wilt betalen en zal dit ook een de verkopers rapporteren.

 

Vaak eindigt een bezichtiging met de vraag: “Wat vindt je ervan?”

Veel mensen beseffen niet goed hoeveel er van hun antwoord af hangt. Met afstand het beste antwoord dat je kunt geven als je echt geïnteresseerd bent is het volgende: “dit is zeker 1 van de woningen die we serieus gaan overwegen in onze zoektocht.”

 

Simpel, aardig en niet al te moeilijk. Als je niet geïnteresseerd bent, zeg het dan gewoon. De makelaar weet dan waar hij aan toe is en kan terugrapporteren aan de verkopers.


 

 

3. Vragen wat de minimale prijs is

 

Deze komt ook vaker voor dan je denkt. Meestal wordt het gebruikt door de ouders of ‘experts’ die ervaring hebben met onderhandelingen. En elke keer als ik met mensen heb gekeken en ik krijg die vraag dan denk ik “verwacht deze persoon nou een eerlijk antwoord?” 

 

Ik weet nog steeds niet of dat zo is of niet. Maar volg even de denkwijze van de verkopend makelaar. Hij wordt betaald door de verkopers. Hij vertegenwoordigd de verkopers. Hij moet zo veel mogelijk geld voor de verkopers verdienen. Niet voor jou. Begrijp je welke richting ik op wil?

 

Ik zeg niet dat je NOOIT een eerlijk antwoord zal krijgen. Maar ik zeg wel dat je 99% van de tijd een ontwijkend, oneerlijk of niet nauwkeurig antwoord zal krijgen. 

 

Directheid is goed, maar in dit geval niet zo praktisch. Als je per sé direct wilt zijn, vraag dan of er nog onderhandelingsruimte is. Stel in elk geval de 8 vragen die je bij elke bezichtiging MOET stellen. 

 

4. Willen laten zien hoeveel verstand je ervan hebt

 

Veel mensen hebben een soort potloodventerachtige trots op hun kennis van huizen. Op de een of andere manier willen bouwkundige mensen altijd graag laten zien dat ze bouwkundig zijn. 

Ik heb al bezichtigd met mensen die meer van bouwkunde, bakstenen, funderingen enz. wisten dan ik in mijn hele leven zal weten.

 

Je kunt je wel voorstellen hoe blij ik ben dat makelaardij helemaal niet om huizen draait!

 

Ik zal die laatste zin nog eens zeggen. 

Je kunt je voorstellen hoe blij ik ben dat makelaardij helemaal niet over huizen gaat!

 

Het punt dat ik probeer te maken is dat makelaardij om mensen gaat. Of het nou een makelaar, een koper of een verkoper is, het zijn allemaal mensen. Je hoeft nooit in overleg met de bakstenen. Het maakt de dakpannen geen bal uit wie er gaat wonen. 

 

Dus als je de best mogelijke deal wilt krijgen bij de aankoop van je nieuwe huis moet je weten dat het om mensen gaat. En die mensen moeten het jou gunnen.

 

Denk er eens over na. Je loopt samen met iemand door een huis heen die je constant verbetert en corrigeert met zijn onmetelijke kennis. 

Hoe voelt dat? Hoe aardig vind je die persoon? Wanneer je iemand verbetert zeg je eigenlijk: “jij hebt het fout”. En dat vindt niemand leuk. We willen allemaal horen dat we het goed doen of dat we goed ergens in zijn! 

 

Door te verkondigen hoeveel je van vastgoed af weet bereik je twee dingen:

 

  1. Je toont aan hoe goed je bent met bouwkunde
  2. Je toont aan hoe slecht je bent met mensen

 

Bij een bouwkundige keuring gaat het dus om het materiaal. Maar bij een bezichtiging gaat het om mensen. Als er vergissingen worden gemaakt mag je gerust zeggen dat jij dacht dat het anders zat. Maar probeer de corrigerende en verbeterende opmerkingen voor je te houden. Maak liever indruk op de makelaar door te laten zien hoe goed je met mensen bent. Dat levert veel meer op.

 

De Amerikanen zeggen ook wel: “People don’t care how much you know, until they know how much you care.”

 

5. Verbouwingen overschatten

 

In dezelfde categorie als de vierde, maar weer een beetje het tegenovergestelde. Verbouwingen vormen een grote factor bij een verhuizing. Als je flink moet knutselen, breken en boren dan brengt het kosten met zich mee. Daar moet je rekening mee houden. Maar je moet de kosten niet misbruiken!

 

Vaak worden verbouwingen ontzettend overschat of overdreven. Een aantal veelgehoorde beweringen bij een gemiddelde woning van € 180.000 zijn:

 

  • Tsja, een beetje keuken kost je toch al € 15.000.

 

  • Nou, voordat je hier een nieuwe vloer hebt liggen en geverfd hebt ben je toch ook € 10.000 verder!

 

  • Een badkamer kost tegenwoordig toch ook zo’n
     € 12.500.

 

Misschien kost jouw keuken € 15.000. En misschien leg je een badkamer aan van € 12.000. Maar ik durf te zeggen dat 9 van de 10 mensen stukken minder uitgeeft voor deze posten. 

 

Als je een beetje realistisch inschat wat het je gaat kosten, dan is het zeker te rechtvaardigen bij een verkoper. Als er een oude badkamer met diepbruine tegels staat kunnen de verkopers zich best voorstellen dat je die wilt vervangen.

 

Maar kosten opblazen zorgt voor een averechts effect. Denk ook terug aan het verhaal met de kozijnen die 6x zo hoog waren geschat als werkelijk. De deal werd verpest door een verkeerde inschatting!

 

Overweeg op een serieuze manier met welk budget je rekening moet houden voor bepaalde posten. Het is sowieso goed om te zorgen dat je vooraf informeert over deze zaken zodat je niet bedrogen uitkomt bij de aankoop. 

 

6. Ongevraagd kasten en lades open trekken

 

Dit is normale etiquette. Goed fatsoen. Misschien interesseert het jou niet of andere mensen in je lades of kastjes kijken, maar de meeste verkopers maakt het wel wat uit. Bovendien horen de kasten niet bij het huis, dus kopers hebben er eigenlijk niks in te zoeken. 

 

Als je ergens in wilt kijken of openmaken, vraag de makelaar of bewoner dan even of het goed is. Zo toon je aan dat je respect hebt voor iemands privacy. En mensen die respect hebben voor onze situatie en privacy gunnen we eerder iets als mensen die dat niet hebben.

 

7. Vragen naar verborgen gebreken

 

Bijna niemand kent de definitie van een verborgen gebrek. Op het einde van een bezichtiging vragen de kandidaten soms: “zijn er nog verborgen gebreken?”. Ik heb zelfs makelaars en financieel adviseurs deze vraag in volle ernst horen stellen!

 

Verborgen gebreken zijn zaken die de verkoper niemand vertelt, waar hij van tevoren al vanaf wist, en die de woonsituatie verstoren. (meer hierover in hoofdstuk 9)

 

Dit betekent dat een makelaar het ook niet weet, want het is niet verteld! 

 

Hoe het wel moet

 

Dit kan heel kort. Al met al is het gewoon het beste om zo normaal mogelijk te doen. Draai de emotieknop wat lager en denk wat strategischer als de gemiddelde persoon die een huis gaat kopen. En stel de juiste vragen!

 

Welke vragen je moet stellen? Lees je in het artikel: 8 vragen die je moet stellen aan een makelaar.


⚠⚠⚠ KOPERS OPGELET! ⚠⚠⚠

👉👉👉 Download jouw gratis rapport 👈👈👈

🧨 Wil je weten hoe je als eerste nieuwe huizen in jouw zoekgebied kunt ontvangen (van alle makelaars, dus niet alleen van ons) nog vóór die huizen op Funda komen?

🧨 Wil je weten hoe je bij een huis de kosten koper meeneemt in je hypotheek zodat je niet alles uit eigen zak hoeft te betalen en spaargeld overhoudt?

🧨 Wil je weten hoe je voor een huis meer hypotheek krijgt zonder torenhoge maandlasten te hoeven betalen?

Als dat interessant voor jou is, download het gratis koper inforapport op:

👉👉👉 Download jouw gratis rapport 👈👈👈

Reactie plaatsen