snoer wijsneuzerige voor altijd de mond

Zo snoer je wijsneuzerige kennissen voor altijd de mond

Je weet welke mensen ik bedoel. Deze mensen roepen luidkeels hun deskundigheid en fantastische prestaties uit als iemand ook maar een hint geeft richting het onderwerp vastgoed. 

 

De wijsneus geniet van gelegenheden waar mensen bij elkaar komen. Op een feestje hangt er altijd een groep “onwetenden” ademloos aan zijn lippen. Hij houdt het publiek gehypnotiseerd met zijn peilloze kennis van elk aspect van het onderwerp. Hij laat het publiek zien hoe dwaas ze eigenlijk zijn om ook maar een flintertje te geloven van alles wat ze hun hele leven hebben gezien en meegemaakt.

 

Persoonlijk heb ik een grondige, hartverscheurende hekel aan dit type mensen.

 

En weet je wat de ellende is? Iedereen kent zo’n persoon! We hebben allemaal wel een oom, vriend, kennis, neef, zus of broer die veel van onroerend goed of hypotheken afweet. Deze personen weten precies hoe ze een nietsvermoedend publiek moeten betoveren. Het vervelende is dat ze er in werkelijkheid minder vanaf weten dan de meeste toehoorders!

 

Vaak zijn dit ook de mensen die mee worden gevraagd tijdens een bezichtiging. De “experts” worden opgetrommeld. Iedereen kent wel een ‘mannetje’ die er verstand van heeft. Ik kan je een ding beloven. Als je dit boek hebt uitgelezen heb je oneindig veel meer expertise dan al die mensen bij elkaar! 

 


 

Een waar gebeurd verhaal

 

Wanneer ik denk aan “experts” schiet me één specifiek verhaal direct te binnen. 

 

Stel je dit (waargebeurde) scenario voor. Het is juli. Een van die warme, vochtige juli dagen die we af en toe hebben in ons kikkerlandje. De week ervoor ben ik bij een huis wezen kijken met een jong koppel. Ze kopen voor de eerste keer een huis en ze willen geen verkeerde beslissing nemen.

 

Vandaag komen ze voor de 2de keer kijken. Het huis is keurig in orde en gebouwd in de jaren ’80. 

 

Vandaag hebben we de tweede bezichtiging, mét expert. De mensen hebben van tevoren gevraagd of ze iemand mochten meenemen die er verstand van had. Ik heb gezegd “Hoe meer zielen hoe meer vreugd”. 

 

Ik kom aanrijden en zie dat de delegatie me al staat op te wachten. Een beetje onwennig en popelend van ongeduld schudden ze me om de beurt de hand. De expert neemt direct de gelegenheid om zijn functie te zeggen en waarom hij erbij is. Ter informatie, hij werkt bij een woningburo (op kantoor).

 

We inspecteren het huis. Het ziet er goed uit. De expert is enthousiast. Het laminaat is niet geweldig, maar verder zijn er eigenlijk geen opmerkingen. Wanneer we weer in de woonkamer aankomen is het tijd voor het moment suprème. De conclusie van de expert.

 

De expert verklaart plechtig: “Het is een mooi huis. Keurig onderhouden. Goede materialen. Netjes allemaal.

Er is alleen 1 ding… Boven heb je enkel glas. En jullie gebruiken die kamer nu niet, maar je moet er toch meteen dubbel glas in zetten.”


 De potentiële kopers knikken en de jongen vraagt voorzichtig: “Wat kost dat dan?”
 De expert verklaart: “We hebben het over 1 groot raam en een wat kleiner raam. Ik denk, als je het via mijn connecties doet, dat je dan moet rekenen op tussen de € 25.000 en € 30.000 …”

 

Ik kijk vlug naar beneden of mijn broek niet is afgezakt en ik moet eraan denken om mijn mond weer dicht te doen. Net op tijd weet ik me in te houden. 

 

Als je heel stil bent en heel goed kijkt op zo’n moment, zie je de deal het raam uitvliegen, als een soort boze tanden fee. Ik weet dat de expert zojuist een perfecte deal kapot heeft gemaakt. De werkelijke kosten zouden een fractie bedragen van het genoemde bedrag.

 

Maar het heeft voor een makelaar geen zin om in discussie te gaan met een “expert”.  Het lijkt dan alleen maar alsof wij proberen de waarheid te verhullen voor de potentiële kopers.  

 

Het loopt af zoals ik wist dat het zou aflopen. De deal slaat kapot op de kostenpost van de kozijnen. Met de onderhandelingen proberen de kopers de factor dubbel glas te gebruiken, maar ze vinden geen enkel begrip van de verkoper. Uiteindelijk wordt het verkocht aan iemand zonder expert. Inmiddels zit er ook dubbel glas in, voor minder dan € 25.000.. 

Het verhaal zal duidelijk zijn. Zo’n expert ben je beter kwijt als rijk. Daarom loont het zich om dit boek goed te bestuderen. En als je erna nog niet zeker bent, vergeet dan vooral niet om het laatste hoofdstuk over aankoopmakelaardij te lezen. Uiteindelijk is het een investering die zichzelf 100-voudig terugbetaalt. Zorg dat je weet wat je doet en dat je jouw eigen conclusies kunt trekken. Tenslotte ben jij degene die er dadelijk in moet gaan wonen en gelukkig moet worden.⚠⚠⚠ KOPERS OPGELET! ⚠⚠⚠

 

🧨 Wil je weten hoe je als eerste nieuwe huizen in jouw zoekgebied kunt ontvangen (van alle makelaars, dus niet alleen van ons) nog vóór die huizen op Funda komen?

 

🧨 Wil je weten hoe je bij een huis de kosten koper meeneemt in je hypotheek zodat je niet alles uit eigen zak hoeft te betalen en spaargeld overhoudt?  

 

🧨 Wil je weten hoe je voor een huis meer hypotheek krijgt zonder torenhoge maandlasten te hoeven betalen?

 

Als dat interessant voor jou is, download hier het gratis rapport.

Reactie plaatsen