Goedkoopste notaris verstandig?

Waarom het vaak NIET verstandig is de goedkoopste notaris te kiezen


Daar zit je dan. Waarschijnlijk een lange tafel. Redelijk statig kantoor. Foto van de koningin aan de muur. Een leuke assistente die je koffie komt brengen en een notaris in driedelig kostuum. 

 

Er gaan rare verhalen over notarissen, maar laat je niet foppen. Ze worden niet geboren met een Jaguar of BMW en ze praten niet de hele dag zoals ze tegen jou praten. Het is maar een baan.

 

Toch kan het best imponerend zijn. Over het algemeen kun je gerust zijn dat deze man of vrouw weet waar hij of zij mee bezig is. Ik weet dat je van te voren de notariële concepten hebt doorgelezen of door laten lezen, dus daar geen zorgen meer over.

 

De leveringsakte is opgesteld gebaseerd op afspraken gemaakt in het koopcontract. Ook worden de huidige erfdienstbaarheden overgenomen en eventuele bijzondere zaken toegelicht. Als je nog vragen hebt over hoe dingen in elkaar zitten, vraag het dan aan de notaris. Daar is deze persoon voor. Ze helpen je graag verder, en ook al doen ze dat niet, ze zijn het wel verplicht. Bij de leveringsakte worden officieel ook de sleutels overgedragen.

 

Wanneer je de levering hebt getekend volgt de hypotheekakte. Hier wordt uitgelegd welke enge dingen er allemaal gebeuren als je niet op tijd betaald. De bank dekt zichzelf in door aan te geven dat ze zich voorbehouden het huis in beslag te nemen, jou veilingkosten te laten betalen en bijna je ziel kunnen verkopen als je niet op tijd met de centen over de brug komt. 

 

Misschien heb je ervoor gezorgd dat je wat geld hebt voor te verbouwen of meubels te kopen. Scheur niet meteen naar de dichtstbijzijnde woonboulevard, want dat geld wordt op zijn vroegst morgen op je bankrekening bijgeschreven.

 

De notaris zal namelijk eerst moeten controleren of alles in orde is voor hij de definitieve levering kan doen. Dit houdt in dat hij moet checken of de verkoper niet stout is geweest en aan meerdere mensen heeft verkocht op dezelfde dag bijvoorbeeld. Als dit niet het geval is, dan maakt hij het geld over want dan hebben we zekerheid!


 Waarom het vaak NIET verstandig is de goedkoopste notaris te kiezen 

Ik moet iets bekennen. Waarschijnlijk krijg je, na het lezen, het idee dat ik getikt ben, maar ik weet dat je diep van binnen heel goed begrijpt wat ik bedoel…

Geloof het of niet, maar laatst was het fantastisch weer. Het kwik reikte tot 30 graden, het was zonnig, en ik had geen barbecue. Gedwongen door mijn vriendin die plotseling niets liever wilde dan barbecueën sleepte ik me naar de dichtstbijzijnde doe-het-zelf zaak. Nou moet je weten dat ik een hekel heb aan doe-het-zelf zaken. 

Ten eerste moet je het zelf doen. 

Ten tweede moet je altijd een gebruiksaanwijzing lezen die onvermijdelijk is gemaakt in zuid oost Bulgarije of een obscuur plaatsje in India. Deze mensen hebben het gelijk in 436 verschillende talen gemaakt, dus je moet eerst door het Bulgaars, Fins, Estlands (is dat een woord?), Grieks, Oud Sumirisch en de hiëroglyfen tekst heen voordat je bij Nederlands komt. 

 

Maar goed. We lopen naar de afdeling waar ze barbecue spullen hebben. Na even speuren neem ik er een barbecue uit die leuk uitziet en maar € 29,95 kost. Een beetje bevreemd bekijk ik allerlei andere barbecues die kleiner zijn of minder geavanceerd uitzien en tussen de €50 en €150 kosten. Blij met mijn verblindende inzicht reken ik af bij de kassa en we rijden naar huis.

 

De volgende vier uur lopen bijna uit op een relatie crisis. Vloekend, tierend en scheldend tracht ik met handen, voeten, boormachines, schroeven en zagen het ding in elkaar te krijgen. Tevergeefs. Na 4 uur en 6 minuten knutselen heb ik er genoeg van. Ik pak het hele zaakje, zet het naast de vuilcontainer, rijd naar de doe-het-zelf zaak en koop een andere barbecue voor
 € 150,00. 

 

Thuis aangekomen zet ik de barbecue in exact 8 minuten in elkaar. Een uur later zit ik te genieten van mijn barbecue spies.

 

Je vraagt je misschien af waarom ik die hele geschiedenis vertel en wat dat met notarissen te maken heeft. 

Nou, eigenlijk heel veel. In elk geval meer dan jij denkt. Wat ik vaak hoor over notarissen is dat ze “gewoon een papiertje maken” of “alleen maar een krabbeltje zetten.”


De waarheid over notarissen

Ik heb al wat over notarissen verteld en ze hebben geen bovenmenselijke krachten. Maar je kunt je wel eens pijnlijk vergissen als je denkt dat ze alleen maar een krabbeltje moeten zetten. Daarvoor zijn ze niet ik-weet-niet-hoe-lang naar school gegaan.

 

En er is nu een trend te zien, sinds de notaristarieven vrij zijn gegeven, dat je alleen maar op basis van prijs je notaris moet kiezen. Zie bijvoorbeeld site als https://www.degoedkoopstenotaris.nl/


Ik weet dat het ook in de makelaardij zo is gegaan, en daar zie je hetzelfde gebeuren. Maar sommige makelaars weten hoe ze waarde moeten toevoegen aan een transactie (in plaats van dienstverlening te schrappen om NOG lagere courtage te vragen) en krijgen nog steeds normale courtages betaald. 

Ik heb persoonlijk nooit last gehad van druk op de courtage en ik werk niet samen met mensen die willen dat ik korting geef.

 

Maar notarissen hebben nog niet zo lang ervaring met het direct samenwerken met consumenten. Want eigenlijk zouden zij jou als consument moeten vertellen wat de voordelen zijn van een uitstekende notaris. Maar ik zal je een korte samenvatting geven van mijn ervaringen, en dan kun je het zelf bepalen.

 

Ik heb goede en slechte ervaringen gehad met notarissen. En om heel eerlijk te zijn heb ik ook wel eens mindere ervaringen gehad met een notaris die NIET de goedkoopste was.

Maar elk normaal mens kan denkelijk begrijpen dat hoe lager de beloning, hoe meer er bezuinigd/geschrapt moet worden in het kostenplaatje. 

Dat betekent dat er dingen verdwijnen. En sommige van die dingen zijn cruciaal. Als de cruciale dingen worden geschrapt verloopt het hele proces moeizaam. Zoals met mijn eerste barbecue.

 

Ik heb meegemaakt dat klanten 40 kilometer reden, alleen om zich € 200,00 te besparen. Ik weet dat het veel geld is. Maar in elk geval dat ik tot nu toe heb meegemaakt dat mensen zich in alle mogelijke bochten wringen om de allergoedkoopste notaris te vinden heeft het uiteindelijk geld gekost.

 

Een samenlevingscontract wordt in 1 keer veel duurder. Of een correctie in de akte levert een enorme extra kostenpost op. Of de verrekening gemeentelijke belasting is niet in orde en moet later nog geregeld worden (tegen extra kosten).

 

Ik zeg niet dat goedkope notarissen per definitie incapabel zijn. Denk alleen aan het spreekwoord: “wie het onderste uit de kan wilt, krijgt de deksel op zijn neus.” 

 

Let er daarom op hoe je behandeld wordt in het voorproces. Als je een offerte opvraagt, of als je een vraag stelt. Hieraan meet je de professionaliteit en de gewilligheid om service te verlenen. 

 

Je moet je prettig voelen met jouw notaris. Hij kan je helpen met je testament, je samenlevingscontract, juridisch advies, officiële aktes etc.


Wow, we zijn eindelijk klaar…of niet?

Nou, ik mag je feliciteren. Je hebt een huis gekocht en tot nu toe alles goed geregeld! 

 

Maar er zijn nog een paar dingen die je moet doen.

 

Geef de meterstanden door aan de energieleverancier, waterleverancier en gasleverancier. Nog niet weggooien die formulieren! Het wil nog wel eens gebeuren dat leveranciers jouw eerste melding kwijt raken. En de tweede melding ook…

 

De hel zal eerder bevriezen dan dat ze het zullen toegeven en daarom is het verstandig de papieren nog even te bewaren.

Controleer of je de contactgegevens van de verkopers hebt. Vaak gebeuren er in de eerste dagen wat dingen waarvoor je ze nodig hebt. Je weet niet waar een kabel voor dient, hoe het nou ook alweer zat met die verwarmingsketel, of waar je de post naartoe moet sturen. Voor dit soort kleine vraagjes is het fijn om nog een keertje te kunnen bellen.

⚠⚠⚠ KOPERS OPGELET! ⚠⚠⚠

👉👉👉 Download jouw gratis rapport 👈👈👈

🧨 Wil je weten hoe je als eerste nieuwe huizen in jouw zoekgebied kunt ontvangen (van alle makelaars, dus niet alleen van ons) nog vóór die huizen op Funda komen?

🧨 Wil je weten hoe je bij een huis de kosten koper meeneemt in je hypotheek zodat je niet alles uit eigen zak hoeft te betalen en spaargeld overhoudt?

🧨 Wil je weten hoe je voor een huis meer hypotheek krijgt zonder torenhoge maandlasten te hoeven betalen?

Als dat interessant voor jou is, download het gratis koper inforapport op:

👉👉👉 Download jouw gratis rapport 👈👈👈

 


Reactie plaatsen