Ontbindende voorwaardes in de koopakte
In de koopakte staan de ontbindende voorwaardes opgenomen. Zoals gezegd zijn ontbindende voorwaardes een soort verzekeringen tegen onheil dat je niet had voorzien. Ze zijn echter maar tijdelijk. En ben je te laat of maak je er niet goed gebruik van kan je dat heel veel geld kosten (bijvoorbeeld 10% van de koopsom…).
Daarom is het belangrijk om duidelijk te weten hoe je hiervan gebruik kunt maken. In de koopakte zal ook al kort beschreven staan wat je moet doen. Lees dit goed door en vraag als je het niet begrijpt de verkopende makelaar wat er exact wordt bedoeld.
Laten we de meest gangbare ontbindende voorwaarde als voorbeeld nemen. De ontbindende voorwaarde voor financiering.
De gangbare termijn voor het rond krijgen van een financiering is 5 weken. Een enkele keer kan het langer duren en uitlopen tot 6 weken. Mocht het nou zo zijn dat je meer tijd nodig hebt, begin dan niet direct de ontbindingsprocedure, maar bel de verkopende makelaar om de situatie uit te leggen. Hij zal dan de verkoper op de hoogte stellen en vragen om uitstel van de ontbindende voorwaarde. Vaak is dit een goed alternatief als het iets langer kan gaan duren.
Maar stel je krijgt een paar dagen van te voren te horen dat het niet gaat lukken met de hypotheek. Of erger nog… de dag voor het verlopen van de ontbindende voorwaarde voor financiering!
Naast het feit dat je ontzettend baalt, moet je nu ook nog actie ondernemen om te zorgen dat je niet in de knoei komt!
Stel de verkopende makelaar allereerst telefonisch op de hoogte. Geef aan dat je het hem schriftelijk zal bevestigen.
Schrijf een kort briefje met de volgende kernpunten:
Plaats, datum
Geachte heer/mevrouw,
Helaas dienen wij van de ontbindende voorwaarde van financiering gebruik te maken om de koopovereenkomst gesloten op ((datum van tekenen koopovereenkomst)) te ontbinden. Ondanks alle inspanning van onze zijde is het niet mogelijk om de financiering rond te krijgen. Wij hebben dit zowel telefonisch als per brief aan u bevestigd op ((datum van vandaag)).
Met vriendelijke groet
X
Het kan zijn dat je wordt gevraagd om de afwijzingen van banken. Dit is om aan te tonen dat je voldoende moeite hebt gedaan om de financiering te regelen. Je kunt je financieel adviseur hierom vragen.
Teken niet voor je deze 4 zaken hebt geregeld!
We zijn er bijna! Controleer voor de zekerheid of je deze 4 zaken hebt gedaan en dán kun je tekenen!
1. Financieel advies ingewonnen haalbaarheid
Ik neem aan dat je al advies hebt ingewonnen over je hypotheekmogelijkheden. Het is verstandig van te voren met je financiële adviseur door te nemen of de gestelde tijdstermijn voor de ontbindende voorwaarde haalbaar is. Zoals gezegd moet 3 tot 4 weken een haalbare kaart zijn, maar je kunt beter nu te weten komen of het langer gaat duren! Er kunnen altijd speciale omstandigheden zijn waardoor het iets langer in beslag neemt.
Ik heb mensen meegemaakt die koopaktes moesten laten ontbinden, huizen misliepen en vele duizenden euro’s voordeel lieten liggen, omdat hun financieel adviseur op vakantie was. Of dat hun financieel adviseur ontslagen was of ziek was.
Als je dit meemaakt en er is NIEMAND bij het bedrijf die jouw adviseur kan vervangen zoek een nieuwe financiële adviseur. Ik zeg niet dat die mensen niet op vakantie mogen of ziek kunnen zijn, maar je mag verwachten dat er dan vervanging wordt gezocht!
Bedenk ook goed wat je nou eigenlijk wilt. Het volgende hoofdstuk in dit boek is een uitstekende leidraad voor het verkrijgen van de beste hypotheek.
2. Goede afspraken gemaakt over roerende zaken
Het is verstandig om van te voren te weten wat er eigenlijk gebeurt met de roerende zaken. Bedenk wat je wilt overnemen, wat je zelf hebt en wat je over zou hebben voor bepaalde spullen.
Beter nu weten, dan straks ontdekken dat er een absurd hoge prijs wordt gevraagd voor die gordijnen of koelkast die je wilt overnemen.
Mocht je nog niet de lijst roerende zaken ingezien hebben, vraag dan de verkopende makelaar om een concept voor je de koopakte ondertekend.
Het wordt vaak gezien als een van die “kleine dingen”. Maar het zijn wel de dingen die de kers op de taart kunnen zijn of de valse noot in de symfonie. Het draagt alleen maar bij aan je vreugde bij de koop en aan heldere afspraken.
3. Koopakte gecheckt
Heb je de koopakte artikelen stuk voor stuk gecheckt met artikel…….? Weet je zeker dat alles er in staat? Zo niet, dan is het nu de tijd om je toch nog even in het contract te storten!
Als je artikelen mist, of als iets niet overeenstemt met dit boek, vraag de verkopende makelaar dan naar de reden. Vaak wordt van alles dan al heel snel duidelijk.
4. Tweede bezichtiging afspraak. Maar let op
Het is verstandig om nog eens een 2de keer te gaan kijken. Dan is er een flink stuk emotie uit en je ziet altijd nieuwe dingen.
Heb je alle puntjes in je checklist gezien? Heb je goed onderzocht? Bedenk dat je straks het pand aanvaard zoals je het hebt gezien bij de bezichtigingen. Dus het is de moeite waard om nog eens extra goed te kijken!
Maar let op in een verkopersmarkt is het soms niet verstandig om een tweede bezichtiging aan te vragen, want hoe sneller je zekerheid biedt hoe aantrekkelijker je bod is. Lees hier meer over in het artikel over hoe je ervoor zorgt dat verkopers kiezen voor jouw bod, ook als er andere hogere bieders zijn.
⚠⚠⚠ KOPERS OPGELET! ⚠⚠⚠
👉👉👉 Download jouw gratis rapport 👈👈👈
🧨 Wil je weten hoe je als eerste nieuwe huizen in jouw zoekgebied kunt ontvangen (van alle makelaars, dus niet alleen van ons) nog vóór die huizen op Funda komen?
🧨 Wil je weten hoe je bij een huis de kosten koper meeneemt in je hypotheek zodat je niet alles uit eigen zak hoeft te betalen en spaargeld overhoudt?
🧨 Wil je weten hoe je voor een huis meer hypotheek krijgt zonder torenhoge maandlasten te hoeven betalen?
Als dat interessant voor jou is, download het gratis koper inforapport op:
👉👉👉 Download jouw gratis rapport 👈👈👈