NHG En Restschuld

NHG HAIRCUT REGELING

Sinds 2013 doet NHG er alles aan om woningbehoud mogelijk te maken. Met name bij relatiebreuken is het regelmatig mogelijk om in de woning te blijven wonen. Een van de zaken die hiervoor is geïntroduceerd is de ‘ haircut regeling’.


Een haircut wordt toegepast wanneer je niet de gehele hypotheek kan dragen, maar wel een groot deel. Je komt een stukje tekort en vroeger zou dat betekend hebben dat je koffers kon gaan inpakken om te verhuizen. Met oplopende restschulden en een huizenmarkt die de komende jaren niet uit het dal zullen opkrabbelen waar ze nu inzitten is verkopen vaak niet de meest gunstige optie.


Voor NHG is het een beter idee om samen met jou te kijken naar een manier om in je huis te blijven wonen door bijvoorbeeld een stukje van je hypotheek kwijt te schelden, zodat je wel de mogelijkheid hebt om te blijven wonen. De zogenaamde haircut.


Hoe werkt het


Voor we het gaan hebben over de plussen en minnen moeten we eerst kijken hoe zoiets in zijn werk gaat. We werken elke dag met NHG dossiers, dus we weten wat je kunt verwachten. Wat de NHG van je verwacht is dat je contact zoekt met je geldverstrekker. Je bank kan je vertellen wat de bedoeling is en wat ze van je nodig hebben.


De snelheid en gewilligheid waarmee ze dat doen is sterk afhankelijk van je bank. Het is niet chique om hier namen te gaan noemen, maar het is een kwestie van geluk hebben. Ik kan een lijstje maken van banken die je vriendelijk en snel verder helpen, maar ook een lijst van banken met medewerkers die de instelling hebben van een chagrijnige baliemedewerker bij de gemeente die pasfoto’s afkeurt omdat hij een vervelende avond heeft gehad. Je kent de types wel en ze zitten overal.


De bank geeft je een aantal standaard lijsten en documenten. Van jou wordt verwacht dat je alles invult, inlevert en compleet maakt. Denk aan inkomensgegevens, WOZ waarde, belastingaangiftes, de hele mikmak. Zodra dit compleet is kunnen zij de NHG Inkomens en Vermogenstoets laten maken en gaat het proces verder.


Als je haircutverzoek wordt goedgekeurd is het tijd voor papierwerk. Er moet een wijziging komen in je hypotheek en er worden nieuwe documenten ondertekend. Vaak raadt een bank je aan om een financieel adviseur te nemen in dit traject (of vooraf al). Ook dat is een kunst op zich, maar daar komen we straks nog op.

 

Reactie plaatsen