huisverkopenmetverlies

VOORDELEN VAN NHG

Het afsluiten van een hypotheek met NHG betekent in praktijk vaak dat je minder per maand aan je hypotheek hoeft te betalen. Zo werd het jarenlang verkocht door banken en financieel adviseurs, want een verlies op een huis kwam simpelweg niet zo vaak voor.

Hoe anders is het nu.

Mensen ontdekken nu dat de Nationale Hypotheek Garantie meer biedt dan een lage rente. Het is, zoals de naam al zegt, een garantie op de hypotheek is. Als je bent gedwongen om je huis te verkopen omdat je jouw hypotheek niet meer kunt betalen, dan kun je van de mogelijkheden van de NHG gebruik maken.

In normaal Nederlands betekent het dat je met NHG in een aantal situaties een volledige kwijtschelding van de restschuld kunt krijgen. In andere gevallen wordt een deel van de schuld kwijtgescholden of krijg je een schappelijke betalingsregeling om het verlies terug te betalen.

Hoe werkt het?

In praktijk werkt het als volgt:

1. Het huis wordt verkocht

2. De bank laat het taxeren om te zien of het een reële opbrengst is geweest

3. Koopovereenkomst wordt opgemaakt

4. De bank geeft akkoord voor levering voor een bedrag onder het hypotheekbedrag

5. De bank dient de claim in bij de NHG

6. Jij krijgt van de NHG na 4-6 weken bericht over de afhandeling van de claim

De afhandeling van de claim houdt in dat ze kijken of het een finale kwijting wordt (volledige kwijtschelding), een gedeeltelijke kwijtschelding of een betalingsregeling.
Zijn er nog haken en ogen aan dit verhaal?

Ja. Het schema hierboven is nogal vereenvoudigd. Wij hebben gewerkt met vrijwel elke bank in Nederland en het probleem is dat elke bank weer een iets ander beleid heeft voor deze dossiers.

• Sommige banken willen zelf de taxatieopdracht geven, anderen willen dat de eigenaar het regelt.

• Sommige banken willen dat het dossier compleet wordt aangeleverd, anderen willen zelf alle informatie verzamelen.

• Sommige banken willen dat je een motivatie indient, anderen laten dit over aan de NHG.

• Etc.

De lijst is lang. En contact opnemen met de NHG levert meestal meer vragen op dan antwoorden. Niet omdat het een slechte helpdesk is (integendeel), maar omdat je als consument niet goed bekend bent met de termen die hierbij komen kijken.

Gebruik maken van NHG

Als je NHG hebt en je overweegt om er gebruik van te maken, dan kunnen wij je erbij helpen. We handelen elke maand meerdere NHG dossiers af, dus we kennen de weg in dit traject. Natuurlijk staat het je vrij om het helemaal zelf te doen. Maar wanneer je een NHG traject afrondt worden de makelaarskosten volledig betaald door de NHG. In praktijk kost het jou dus niks.

Waarschuwing – makelaars/financieel adviseurs en NHG

Nog even een waarschuwing die hier op zijn plaats is. Wekelijks krijgen we meerdere aanvragen waarin mensen vermelden: “mijn makelaar zegt dat dit niet kan” of “mijn financieel adviseur zegt dat dit niet kan”.

Let alsjeblieft op met deze uitspraken, want meestal zijn ze nergens op gebaseerd. Wij werken elke dag met NHG dossiers en we merken dat notarissen, makelaars en financieel adviseurs vaak zeggen dat iets niet kan, terwijl het wel kan.

Als je wilt weten wat de mogelijkheden zijn, doe dan een aanvraag op deze pagina: aanvraag meer info. Je krijgt dan gratis meer informatie over jouw mogelijkheden. Als we je kunnen helpen, dan vertellen we dat. Als we je niet kunnen helpen, dan geven we je tips over hoe je het beste met de situatie kunt omgaan. Plus, als we het NHG traject succesvol af kunnen ronden, dan kost het jou als woningeigenaar niks.

Reactie plaatsen