Meeste gemaakte kopers fouten

NHG EN BKR

Ja, gebruik maken van NHG heeft een BKR codering tot gevolg. Jammer genoeg zijn daar ook heel wat misverstanden over, dus laten we ophelderen hoe het nou echt zit met een registratie bij het BKR als je van Nationale Hypotheek Garantie gebruik maakt.

De grootste en meest wijdverspreide fabel is: “Je kunt nooit meer een huis kopen als je al eens van Nationale Hypotheek Garantie gebruik hebt gemaakt.”

Dat hoor je heel vaak terug van mensen die het vast goed bedoelen, maar het niet bij het rechte eind hebben. Veel mensen hebben de klok wel horen luiden, maar weten niet waar de klepel hangt.

De mensen van Stichting Waarborgfonds Eigen Woning zijn meestal niet scheutig met informatie over het na-traject, omdat alles van de situatie afhangt. Maar dit is gewoon terug te vinden op de NHG site:

“Als u van Nationale Hypotheek Garantie een schriftelijke verklaring heeft ontvangen dat uw restschuld is kwijtgescholden, levert de BKR-registratie in principe geen problemen op bij het afsluiten van een nieuwe hypothecaire lening met Nationale Hypotheek Garantie. In sommige gevallen hanteert een hypotheekverstrekker zijn eigen regels.”

NHG is geen probleem als de BKR codering te maken heeft met het beroep doen op Nationale Hypotheek Garantie. De codering wordt als ‘H2-codering’ ingeschreven als het NHG traject is doorlopen.

Let op; het betekent niet dat je zonder slag of stoot je hypotheek krijgt. Er staat tenslotte een BKR codering, dus de bank waar je aanvraagt zal een verklaring hiervoor willen. Als je meer wilt weten over dit traject is het mogelijk een aanvraag te doen, dan kunnen we checken wat jouw mogelijkheden zijn.

5 jaar nadat het verlies is kwijtgescholden met NHG verdwijnt de BKR codering. Binnen die periode zul je er altijd vragen over krijgen wanneer je een lening aanvraagt. Zorg dus dat je aangeeft dat dit gebeurt is en dat je BKR geregistreerd bent met een H-codering, anders heb je kans dat het je wordt kwalijk genomen omdat je de indruk wekt dat je het wilde verzwijgen.

Als je wilt weten wat de mogelijkheden zijn, doe dan een aanvraag op deze pagina: Je krijgt dan gratis meer informatie over jouw mogelijkheden. Als we je kunnen helpen, dan vertellen we dat. Als we je niet kunnen helpen, dan geven we je tips over hoe je het beste met de situatie kunt omgaan. Plus, als we het NHG traject succesvol af kunnen ronden, dan kost het jou als woningeigenaar niks.

 

Reactie plaatsen