ALLES OVER VERLIES EN NHG

huisverkopenmetnhgArtikelen in ALLES OVER VERLIES EN NHG

Hoe zie je of je NHG hebt?
De eerste vraag is of je wel NHG hebt. Dit kun je ontdekken door even in de...
NHG EN RELATIEBREUK
Een relatiebreuk is de meest voorkomende reden om gebruik te maken van NHG. Het...
NHG EN MAKELAARSKOSTEN
Veel mensen zitten met hun handen in het haar omdat ze hun huis wel willen...
ACHTERSTANDEN EN NHG
Je kunt de hypotheek niet meer opbrengen. De achterstand wordt elke maand...
NHG EN PSYCHOLOGISCHE REDENEN
Een huis verkopen doe je niet altijd omdat je het leuk vindt. Redenen zoals een...
VOORDELEN VAN NHG
Het afsluiten van een hypotheek met NHG betekent in praktijk vaak dat je minder...
NHG EN KWIJTSCHELDING RESTSCHULD
“Is het echt waar dat mijn hele restschuld kan worden kwijtgescholden door...
NHG HAIRCUT REGELING
Sinds 2013 doet NHG er alles aan om woningbehoud mogelijk te maken. Met name bij...
NHG EN ARBEIDSONGESCHIKTHEID
Arbeidsongeschiktheid is één van de minst voorkomende redenen voor...
NA NHG KWIJTSCHELDING NIEUWE HYPOTHEEK
Een van de minst begrepen factoren rondom NHG is het wel of niet kunnen...
REGELING TREFFEN MET NHG
Wanneer je een restschuld hebt bij de verkoop van je huis en je wilt...
NHG EN BKR
Ja, gebruik maken van NHG heeft een BKR codering tot gevolg. Jammer genoeg zijn...
NHG EN WERKLOOSHEID
Het gebeurt steeds meer mensen; je raakt je baan kwijt. Of je krijgt minder...
WANNEER KEERT NHG NIET UIT
Op deze site vind je ontzettend veel informatie over redenen voor uitkering door...
NHG WONINGBEHOUD / LASTENVERLAGING NHG
Sinds 2013 biedt de NHG meer mogelijkheden dan voorheen op vlak van...
Wat je bank je niet vertelt over NHG kwijtschelding
Elke week worden mensen voor tienduizenden euro’s gedupeerd door NHG...
NHG kwijtschelding niet mogelijk? Laat je niks wijsmaken door je bank!
David ging zijn huis verkopen maar wist dat er een restschuld zou ontstaan. Hij...
NHG Kwijtschelding krijgen – ook als experts zeggen dat het niet kan
Sander moest zijn huis verkopen met een restschuld. Hij wilde een beroep doen op...


Elke week krijg ik tientallen vragen over NHG. 

De regels zijn -op zijn zachtst gezegd- niet altijd even duidelijk. Zelfs experts die dit dag en dag uit doen zoals notarissen, makelaars en hypotheekadviseurs begrijpen er vaak niks meer van. Als jij in een verliessituatie zit dan heb je betrouwbare, solide informatie nodig. Je wil weten waar je aan toe bent, wat je kunt verwachten en wat je moet doen.

Zo ongeveer elke vraag heb ik al voorbij zien komen en beantwoord. De meeste meerdere malen. Vragen over kwijtschelding, of NHG wel geldig is in jouw situatie, of je verplicht bent om in je huis te blijven wonen als NHG het zegt en of het klopt wat je financieel adviseur / makelaar / notaris / schoonbroer / cavia heeft verteld. Als je vragen hebt, je bent niet de enige. Het aantal neemt elke week toe. Gedeeltelijk omdat steeds meer mensen Huisverkopenmetverlies.nl vinden door media optredens bij o.a. RTL4, Tros Radar of een van de vele magazine- of krantenartikelen. Maar ook omdat NHG elk jaar weer een beetje verandert en de regels aanscherpt. Advies dat een jaar geleden nog helemaal goed was kan nu al helemaal fout zijn.

Er zijn meningen genoeg te vinden op Internet. Maar ja, op Internet heeft iedereen een mening. De meeste ‘adviseurs’ die je op internet vind hebben nog nooit een NHG traject begeleid of zelfs maar van dichtbij gezien. Maar dat weerhoudt ze er niet van om advies uit te delen. Nergens op gebaseerd, meestal verkeerd, soms gevaarlijk. Vaak met de beste bedoelingen, begrijp me niet verkeerd. Maar je kunt een heleboel fout doen ondanks je goede bedoelingen.

Tegenwoordig is het normaal dat je moet betalen voor antwoorden op eenvoudige vragen. De afgelopen drie maanden heb ik vijf mensen gesproken die een adviseur tussen de € 200 en € 900 hadden betaald voor ‘begeleiding’. De begeleiding die ze hadden ontvangen bestond uit een briefje en twee telefoontjes waarna de adviseur trots meldde dat ze ‘toestemming hadden voor verkoop’.

Deze mensen dachten dat ze kwijtschelding kregen omdat hun adviseur de bank had ingelicht dat ze hun huis gingen verkopen. Voor de duidelijkheid:

  • Inlichten is een kwestie van vijf minuten. Tien op z’n hoogst. Dertig als je niet weet welk nummer je moet draaien.
  • Je krijgt geen kwijtschelding alleen omdat je de bank hebt ingelicht. Daar komt heel wat meer bij kijken.
  • Toestemming is nog maar de eerste stap. Vanaf dat moment is er nog heel wat werk te verrichten voor je bij de notaris zit.

Betalen voor dit soort antwoorden of advies is hetzelfde als je buurman € 200 – € 900 betalen omdat hij heeft geluisterd naar je motor en denkt dat er iets mis is met de carburateur. In beide gevallen is er niks aan het probleem gedaan, moet het zware werk nog beginnen, en heb je iemand betaald die eigenlijk ook niet precies weet wat hij doet.

Nog maar een paar jaar geleden had ik je precies dezelfde nietszeggende antwoorden gegeven. Ik wist hier ook niks van tot ik me in 2009 ging specialiseren in verliestrajecten. De simpele waarheid is dat de gemiddelde makelaar, hypotheekadviseur of notaris te weinig met NHG situaties werkt om er iets bruikbaars over te zeggen. Situaties zijn te verschillend, de juiste vragen stellen valt soms niet mee en tegenwoordig een huis verkopen is al helemaal een kunst. Doe je iets fout, verzwijg je iets voor je bank of NHG (bewust of onbewust) of zet je zaken in gang op het verkeerde moment… dan zou je weleens de mist in kunnen gaan.

Nu is de mist ingaan nooit leuk. Maar als het om tienduizenden euro’s gaat is het meer dan ‘nooit leuk’. Dan is het rampzalig.

Op deze site krijg je praktijkinformatie. Informatie van de NHG dossiers die we elke dag behandelen. Niet gebaseerd op een praktijkcase van 2010 die we ooit behandeld hebben. Niet gebaseerd op een of twee dossiers die in een jaar voorbij komen. Gebaseerd op nu, op NHG dossiers die we deze maand behandelen. En de volgende maand. En de maand erna.

NHG volledige kwijting?

Meegemaakt in al zijn vormen en maten.

Een regeling met NHG treffen?

We hebben het al tientallen keren gezien.

Blijven wonen met hulp van de Nationale Hypotheek Garantie?

In de nieuwe regelgeving zijn er meer vensters en mogelijkheden dan ooit geopend om hier een mouw aan te passen in jouw situatie. Wij kennen de ins en outs.

Bezwaar maken tegen een NHG beslissing?

Op moment van schrijven hebben we meer dan vijftig bezwaren behandeld.

Hoorzitting bij NHG zelf.

Meerdere malen bij geweest, tientallen malen in geadviseerd. Als je er met de goede voorbereiding naartoe gaat is het niks om een maagzweer van te krijgen.

We zien teveel mensen die te makkelijk denken over NHG of die afgaan op verhalen dat het een makkie is om hun verlies af te schuiven. Zorg dat je die problemen voorkomt. Lees je in. Verdiep je in dit materiaal. Je kunt pas een goede beslissing nemen als je genoeg informatie hebt en ik doe mijn best om hier zoveel mogelijk informatie te verstrekken.

Misschien ben je sceptisch en wil je weten waarom ik dit doe. Zou ik ook hebben. Vooral omdat alle andere experts al beginnen over uurtje/factuurtje voordat je de eerste zin hebt af kunnen maken.

Er zijn twee redenen.

Op de eerste plaats is het frustrerend om te zien hoe weinig zinnig advies er is. Ik ken dit traject. Ik heb vrijwel elke situatie al meegemaakt. Hoorzittingen bijgewoond, bezwaarprocedures gevoerd, kwijtscheldingen gezien, regelingen getroffen… noem het maar op. Het minste dat ik kan doen is mijn ervaringen aan papier toevertrouwen om jou te helpen als je in een soortgelijke situatie zit maar niet weet waar je de goede informatie kan vinden.

De tweede reden is dat ik dagelijks bezig ben met verliesdossiers, huizen verkopen met verlies en afwikkelingen van verlies. Ik verdien mijn brood door het behartigen van de belangen van mensen zoals jou. Als jij wilt dat ik jouw persoonlijke situatie bekijk, analyseer en je persoonlijk verder help dan doe ik dat graag. Ik vertel je zo hoe je een gratis aanvraag kunt doen, zonder verplichtingen. Er zijn geen kleine lettertjes of wezelachtige clausules. Ik kies ervoor om waarde toe te voegen voordat er geld van handen wisselt.

Als je door deze informatie geholpen wordt, laat een commentaar achter. We vinden het super om iets van je te horen als het goed is gegaan. Als je onze persoonlijke hulp wilt; doe een aanvraag. We krijgen tientallen aanvragen per week, maar hoe uitgebreider je vertelt wat jouw situatie is, hoe beter we je verder kunnen helpen.

Hierboven vind je de artikelen die we hebben geschreven over NHG. Veel leesplezier en veel succes

Willem Nijshuisverkopenmetverlies